Hunddagis,  Hundkurser,  Tips,  Träningstips

Ensamhet- och passivitetsträning

Det finns många väldigt viktiga saker att träna på när man skaffar hund. Men två av dessa saker är lite viktigare att träna på än de andra, speciellt om du tänkt ha din hund på hunddagis!
Ni på dagiset har säkert hört oss rabbla en del om passivitet- och ensamhetsträning. Vad är då detta och hur tränar man det?

Passivitet är en sorts träning där du lär hunden att vara lugn. Att det inte behöver vara lek eller stress hela tiden i nya eller livligare miljöer. 
Hur tränar man passivitet? 
Passivitet tränar du genom att först gå till ett lugnare ställe och sätta dig där med din hund. När du märker att din hund är lugn genom att den t.ex sätter sig eller lägger sig så kan ni belöna och gå därifrån. Börja med korta stunder och utöka sedan. Nästa gång kan du låta hunden sitta/ligga där en stund och bara kolla på allt som händer runt om. 

När ni märker att detta funkar på ett lugnare ställe och hunden klarar av att ligga/sitta där lugnt ett tag så kan ni utöka genom att gå till ett lite mer livligare ställe. Tänk bara på att inte ta ett alldeles för stort steg, utan gå långsamt fram. Ta ett lite livligare ställe men inte allt för livligt. Då kan hunden helt plötsligt bli stressad i stället och tycka denna sorts träning är jobbig/obehaglig.

Ensamhetsträning är precis vad det låter. Du lär hunden att vara ensam.
Hur tränar man ensamhetsträning? 
Vissa hundar/valpar har lättare för att vara ensam än andra i början. Men fastän du har en hund som har lätt för att vara ensam så ska du ta det i små steg så det inte blir fel. 

Börja med att sätta kompostgaller inne. Hunden får t.ex vara i vardagsrummet och ni är i köket. Det kommer troligtvis bli lite pipande i början, men så fort hunden har lugnat sig och är tyst så belönar du. Första gången kan du släppa ut hunden ifrån köket och belöna genom att hon/han blir frisläppt. När du sen utökar stunderna så kan du slänga in lite godis när hunden är lugn/tyst. På så sätt får de ett bekräftande på beteendet. 

Har din hund jättesvårt för detta så prova sätt dig bredvid gallret först. Minsta lilla att hunden tystnar, släng in en godis. Kom ihåg att börja med korta stunder!

När din hund kan slappna av under denna sorts träning en längre stund så utökar du genom att gå ut genom dörren. Bor du i en stor lägenhet/hus så kan det vara bra att spärra av lite områden. Då blir oftast hundarna tryggare, de behöver inte vakta hela huset/lägenheten. 

Även när du går ut ur huset/lägenheten så ska du börja med korta stunder. Börja med att bara gå utanför dörren i början. När hunden är tyst går du sen in igen. 
Sen kan du utöka genom att t.ex gå ner till tvättstugan eller slänga soporna. 

När jag lämnar mina hundar så brukar oftast slänga lite godis till de innan jag går ut. På så sätt blir det inte ett tufft hejdå för hunden.

Hur ska jag agera när jag kommer in igen efter träning?

Många vill oftast överösa hunden med beröm och vara superglada. Men det gör bara hunden stressad. Då tror hunden att det är jättefarligt att vara ensam och går upp i stress. I stället ska du gå in och vara lugn, släng lite godis på marken om du vill. Men uppmärksamma inte den överlyckliga hunden för mycket, då går de upp i stress. På så sätt visar du hunden att det här är fullkomligt normalt och inget farligt, nu var hunden duktig. 

Desto mer ni tränar desto lugnare kommer sedan hunden att bli när du lämnar honom/henne ensam. 

Kom ihåg att utöka stunderna hunden är ensam långsamt. Märker du att det blev en lite för lång stund en gång, backa tillbaka. Det är alltid bättre att backa tillbaka i träningen om det behövs. 

Tips: Har ni möjlighet, ställ upp en mobilkamera och filma ensamhetsträningen! På så sätt så ser ni vad hunden gör och hur den reagerar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *