Hunddagis,  Träningstips

innan inskolning på hunddagis bör du ensamhetsträna och Passivitetsträna din hund

Just nu är det väldigt många som skaffar hundvalpar. Även många som går tillbaka till sina jobb och kanske behöver hitta en lösning för din hund att vara på under dagarna.
Vare sig hunden ska vara hemma eller på hunddagis när du jobbar så är det riktigt viktigt att tänka på ensamhetsträningen.
Ensamhetsträning kan vara svårt, men den är så bra att ha!
hunddagis så lämnar man aldrig hundarna ensamma. Men de sitter i rum med andra hundkompisar. För vissa hundar är det inga bekymmer för de har kompisar att umgås med. Medan för andra är det hemskt! De vill ha sällskap av en människa.
Därför kommer här nedan lite tips på både ensamhetsträning samt passivitetsträning. De två tråkigaste men också viktigaste sakerna att träna på.

Ensamhetsträning: För att din hund ska trivas på hunddagis eller kunna vara ensam hemma så är det viktigt att långsamt träna hunden på att vara ensam.
Tips: Träna hunden att både kunna vara ensam i ett annat rum medans ni till exempel är i köket. Men även helt ensam hemma. Det är även bra att lära hunden att kunna vara ensam på nya ställen. På det viset blir er hund tryggare i sig själv och det blir enklare för er i framtiden.

Ta små steg i träningen. Börja med att lämna hunden i ett annat rum men stäng inte dörren, ställ istället ett kompostgaller vid dörröppningen. Kör korta stunder åt gången och belöna hunden. När det sedan går bra kan du utöka tiden. När hunden känner sig trygg i det andra rummet med kompostgaller emellan kan ni stänga dörren. Börja med korta stunder och utöka sedan för varje nytt moment.
När hunden känner sig trygg i att vara i ett annat rum med dörren stängd kan ni prova att gå ut ur huset/lägenheten. Börja med att endast gå ut en kortare stund. Gå till exempel ut och släng soporna, boka tvätt tid etc. Belöna sedan hunden när ni kommer tillbaka. Börja även här kortare stunder för att sedan utöka.

Ensamhetsträning är väldigt bra att ha. Det är både bra för hunden men även för dig själv, du kan tex åka iväg och handla medan hunden är kvar hemma och sover. Men det är också bra ifall att du vill ha din hund på dagis. Hunden kommer aldrig bli lämnad ensam på dagis utan det finns alltid personal. Men hundarna sitter i rum med några hundkompisar medan personalen tex städar och fixar mat.

Passivitetsträning: På dagis får självklart hundarna leka. Men alla orkar absolut inte leka hela tiden. Mesta dels av tiden utöver promenader och aktivering så sover de flesta hundarna på dagis.
Men det finns en del hundar som bara vill leka hela tiden och har svårt att slappna av själva. Därför är passivitetsträning jättebra! Lär din hund att vara passiv i olika situationer, hunden får inte alltid leka. Spännande saker händer inte alltid, man måste även kunna slappna av och vila.
Vissa hundar har även svårt för att slappna av när saker händer. T.ex på dagis så går vi ibland runt och städar. Det kan stressa vissa hundar om inte de fått passivitetsträning då de vill vara med hela tiden.

Tips: Ta hunden till parken, kaféet eller lekplatsen, sitt ner och låt hunden få se sig omkring. Låt den bara få sitta och titta och ta in omgivningen. Du belönar när hunden lägger sig ner eller verkar avslappnad, på det sättet skapas goda associationer till miljön och hunden förstår att det lönar sig att vara lugn. Om hunden verkar stressad eller orolig så är det bäst att flytta hunden bort från det som gör den orolig. Detta betyder helt enkelt att övningen var för svår och ni får göra det lättare. Till slut kommer hunden förstå att när du sätter sig ner så ska man vara lugn.
Har din hund svårt att slappna av runt andra hundar? När ni övat passivitetsträning på lite lättare ställen och det går bra för eran hund så kan ni prova sätta er utanför en hundrastgård. Börja med mer avstånd från rastgården och sätt er sedan närmare och närmare för varje gång. Belöna när hunden är lugn.


Har ni några andra frågor eller funderingar så är det bara att höra av er.
Vi har massor utav olika hundkurser samt privatlektioner ifall ni skulle behöva lite hjälp i hundträningen.
Hoppas ni fick lite tips på hur ni ska träna eran valp, stort lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *