Ensam-& passivitetsträning

Ensamhetsträning
Tips: Träna hunden att både kunna vara ensam i ett annat rum medans ni till exempel är i köket. Men även helt ensam hemma. Det är även bra att lära hunden att kunna vara ensam på nya ställen. På det viset blir er hund tryggare i sig själv.

Ta små steg i träningen. Börja med att lämna hunden i ett annat rum men stäng inte dörren, ställ istället ett kompostgaller vid dörröppningen. Kör korta stunder åt gången och belöna hunden. När det sedan går bra kan du utöka tiden. När hunden känner sig trygg i det andra rummet med kompostgaller emellan kan ni stänga dörren. Börja med korta stunder och utöka sedan för varje nytt moment.
När hunden känner sig trygg i att vara i ett annat rum med dörren stängd kan ni prova att gå ut ur huset/lägenheten. Börja med att endast gå ut en kortare stund. Gå till exempel ut och släng soporna, boka tvätt tid etc. Belöna sedan hunden när ni kommer tillbaka. Börja även här kortare stunder för att sedan utöka.

Ensamhetsträning är väldigt bra att ha. Det är både bra för hunden men även för dig själv, du kan tex åka iväg och handla medan hunden är kvar hemma och sover. Men det är också bra ifall att du vill ha din hund på dagis. Hunden kommer aldrig bli lämnad ensam på dagis utan det finns alltid personal. Men hundarna sitter i rum med några hundkompisar medan personalen tex städar och fixar mat.

Passivitetsträning: Lär din hund att vara passiv i olika situationer, hunden får inte alltid leka. Spännande saker händer inte alltid, man måste även kunna slappna av och vila.

Tips: Ta hunden till parken, kaféet eller lekplatsen, sitt ner och låt hunden få se sig omkring. Låt den bara få sitta och titta och ta in omgivningen. Du belönar när hunden sätter eller lägger sig ner, eller när hunden verkar avslappnad. På det sättet skapas goda associationer till miljön och hunden förstår att det lönar sig att vara lugn. Om hunden verkar stressad eller orolig så är det bäst att flytta hunden bort från det som gör den orolig. Detta betyder helt enkelt att övningen var för svår och ni får göra det lättare. Till slut kommer hunden förstå att när du sätter dig ner så ska man vara lugn.
Har din hund svårt att slappna av runt andra hundar? När ni övat passivitetsträning på lite lättare ställen och det går bra för er hund så kan ni prova sätta er utanför en hundrastgård. Börja med mer avstånd från rastgården och sätt er sedan närmare och närmare för varje gång. Belöna när hunden är lugn.